top of page
Search
  • Writer's pictureTunçsel Ülkü

İşimi Dönüştürmemi Sağlayan 8 Sabah Rutini

Updated: Aug 12, 2020



Biliyorsunuz, işimi dönüştürme çabamı haftalık Medium makalesi, Youtube videoları ve Podcast ses kayıtlarıyla paylaştığım bir üretim sürecine girdim. Çok yoğun bir çaba doğrusu. Her bir taşıyıcı(Medium) için üretim yapabilmek çok kıymetli zamanlara mal oluyor ama belki de beni tamamen içerik üreticisi olarak konumlandıracak bir sürece de sürüklüyordur diye düşünmeye başladım.


Aslında bu içerikleri üretmek işimi yeniden yapılandırmama katkı sağlar diye düşünürken, yeni işim içerik üreticisi olmak mı olacak?

Mevcut iş yoğunluğumun arasında tüm işleri yapabilmek çok fazla planlama gerektiriyordu ve kendime bir sabah rutini belirlemenin bu alışkanlıkları kazanma ve otomatikleştirme yolunda faydalı olabileceğini düşündüm. Çünkü sabah bu en verimli saatlerde yapılanlar günün geri kalanının nasıl geçeceği üzerinde çok etkili.


Şimdi önce listemi paylaşayım sonra da maddeleri açarak ilerleyeyim.

  1. 🚿 Duş Al, Giyin, Saçlarını Yap (20dk.)

  2. 🍳 Kahvaltı Yap (20dk.)

  3. 🚀 Günlük To-Do veya Backlog Yap ve Bunları Önceliklendir (10dk.)

  4. 📚 Kitap veya Makale Oku (15dk.)

  5. 💰 Yatırımlarını Gözden Geçir (15dk.)

  6. 💡 Yeni Girişimler ve Planladığın Şeyler Üzerine Düşün. (10dk.)

  7. 🙏 Meditasyon veya Spor Yap (15dk.)

  8. 🦷 Dişlerini Fırçala, Parfüm Sık, Ayakkabılarını Sil, Güne Başla (5dk.)

Toplam Süre: Yaklaşık 2 saat


Rahatlıkla söyleyebilirim ki tüm bunları yaparak güne başladığımda çok berrak bir zihinle günümü geçiriyorum. Daha motive ve yaptığım her işi daha tutkulu yapıyorum.

Her başlığın altı beklenenden daha dolu anlamlar taşıyor. Lütfen okumayı sürdürün.


1. Duş Al:


Belki de en basit duyulan ama harekete geçiren en önemli eylem bu. Duş almadan başlayıp, rahat özgüvenli ve iyi geçirebileceğim bir gün yok diyebilirim. Sadece fiziksel bir temizlik değil zihnen de arınma sağlıyor. Çok sıcak olmayan serince bir duş güne başlamak için şahane.


2. Kahvaltı Yap:


Bu maddenin pek bir sihri yok ama bir ara yapılacak illa. En azından rutinin içerisine ve evden çıkmadan önce yapabilirsem pudra şekerli böreklerden veya zeytinli açmalardan biraz sakınabilirim kendimi 😂


3. To-Do / Backlog Yap ve Önceliklendir:


Söylemeye gerek yok ama en önemli maddenin bu olduğunu tahmin edersiniz. İşin yapısına göre aylık, haftalık, günlük yapılacaklar listesi söz konusu olabilir. Benim için büyük resme bakmamı sağlayacak bir haftalık liste ve her sabah günlük güncel bir liste olarak çalışıyor. Günlük liste yapmak kıymetli ve bir günü sonsuz küçük görevlerle doldurmak çok kolay. Asıl önemli olan bunlar arasında önceliklendirme yapabilmek ve yetişmesi gerçekçi gözükmeyenleri başka bir sıraya eklemek veya onlarla vedalaşmak.

Zihnimi derli toplu tutmak için en önemli aşama işte bu önceliklendirme aşması.


Araştırmalar bu işlemin en çok beyin aktivitesini harcadığını gösteriyor. O nedenle bu yorucu görevi gece yatmadan yapmayı tavsiye edenler çoğunlukta.

Ben de denedim ama bana göre değil 😅 Bu aktiviteyi gece yaptığımda düşüncelerim daha aktif oluyor ve uykuya dalmak benim için zorlaşıyor. O nedenle yine sabah rutinime yerleştirdim.


To-do yapmak veya backlog tutmak bazı araçlarla eğlenceli hale gelebilir. Wunderlist benim en pratik olarak kullandığım araçlardandı. Zaten yakın zamanda Wunderlist Microsoft tarafından satın alındı ve Microsoft To-Do olarak vücut buldu. Az sayıda program kullanarak karışıklığı azaltmayı isterim hep. O nedenel tek kullandığım app artık MS To-Do. Yine de en geleneksel şekilde kalem ve kağıt kullanmak favorim. Kalem vücudun doğal bir uzatısı gibi çalışıyor ve fizikselliği başka bir başarmışlık duygusu yaratıyor. Hala daha motive edici olduğunu düşünüyorum.


Tüm planlamalara rağmen araya girecek, önceliği değiştirecek çok şey oluyor. Bu kesin. Bunu baştan kabul ederek güne başlıyorum ve planda olup yetişmeyen işler için faydasızca tasalanmıyorum. Yetişmeyecek işler birilerine verdiğim sözleri içeriyorsa da durumu ertelemeden izah ediyorum. Bu sayede baskım oldukça azalıyor.


4. Kitap veya Makale Oku:


Zihni beslemenin en geçerli yöntemi okumak. Youtube, Podcast içerikleri de faydalı elbet, üstelik daha eğlenceli ama izleyerek veya dinleyerek ancak ilgi geliştirebilirsiniz. Derinleşmek, öğrenmek ve gerçekten hayatımıza bir kalite katmak istiyorsak okumak zorundayız.


Okuduklarımın çeşitli ve fiziksel yayınlar olmasına özen gösteriyorum. Sebebi şu:


Fiziksel olarak gazete, dergi, kitap okumanın bize sağladığı fayda beklemediğimiz bilgilerle karşılaşma ve daha zengin bir deneyim yaşama olasılığımızdı. Artık algoritmalar sayesinde dijital platformlarda sadece hoşumuza giden, ilgi alanımızla ilgili ve neredeyse daha önce okuduklarımızın aynısı, türevi içeriklerle karşılaşıyoruz. Algoritmalar da gelişiyor ve daha akıllı hale geliyor tabii ama henüz hala sınırlayıcı bir yanı var.

Daha fokuslu ve direkt o sırada ilgilendiğim şeylerle ilgili haberleri okumak için ise elbette ben de Medium gibi platformlardan besleniyorum. Hatta bu aralar ben de içerik ürettiğim için tek kullandığım platform burası.


Benim için bir şeyler okumak elbette günde 15 dakikalık bir süreye sıkışmıyor sadece ama en yoğun, imkansız gözüken bir günde bile bu zamanı ayırmayı kendime taahhüt etmeyi seviyorum.


5. Yatırımları Gözden Geçir:


Yaklaşık 3 senedir ekonomi, finans ve piyasalar özel ilgi alanım haline geldi. Doğru bir gelecek kurgusu için bu konudan bilgiler süzmem gerektiğine ve hayatıma adapte etmek gerektiğine karar vermiştim. Hatta özel bir kuruluştan belli bir süre finans eğitimi de alarak para ile ilgili bilgilerimin temelli ve sağlam olmasına çalıştım.

Şimdilerde hisse senedi, kripto para piyasası, bireysel emeklilik fonları gibi farklı sepetlere dağıttığım küçük birikimlerim mevcut. Yatırımcılık çok fazla değişkene bağlı çok sıkı takip gerektiren bir uğraş ve başlı başına bir meslek. Mevcut hayatımın yeterli bir zamanına sıkıştırabilmek için ise kendimi uzun dönem bir yatırımcı olarak konumlandırıyorum. Kısa süreli, daha riskli al-sat işlemleri yerine daha uzun periyotlarlarla sıklıkla alış işlemleri yaparak bir birikim değerlendirme enstürmanı gibi kullanıyorum. Daha az kazançlı ama daha garantili.


Yine de bilgi güncellemesi ve gündem takibi gerektiren bir uğraş. Biraz global ekonomi ve siyaset, biraz şirket bilançoları okumaları, biraz teknoloji iç görüsü oluşturacak makaleleri takip ediyorum. Teknik analiz ve grafiklerle boğuşmak ise kısa ve orta vadede risk iştahı daha yüksek insanlara göre. Bir süre denedim ama stres yapısı yaşamımın mevcut meşkuliyetine uygun değil. Buna yaklaşık bir sene sonunda kesin olarak karar vermiştim.

Gerçekten küçük ve yokluğunun hayat standartlarımı asla değiştirmediği, stresi düşük paralar koyarak ilerletiyorum bu uğraşımı. Yine de sadece 3 sene içerisinde tatminkar bir getiri ve değere ulaştı benim için. O nedenle mevcut bilgilerimin üzerine her gün ayırdığım bu 15 dakikalık rutin benim için yeterli ve oldukça keyif verici.

Üff çok uzun yazmışım bu bölümü hadi geçtik 6. maddeye 😁😘


6. Yeni Girişimler Üzerine Düşün:


Son 1–1,5 senedir startup ekosistemini ve işleyişi üzerine kitaplar okuyup bu dünyayı anlamaya çalışıyorum. Gerçekten çok eğlenceli. Yep yeni bir maceraya atılmak gibi. Eğer hiç bu alanda zaman harcamadıysanız alt tarafı yeni bir iş kurmanın hissi olabilir diye düşünebilirsiniz ama derinleştikçe bambaşka bir yaklaşımı ve çoğunlukla sezgi karşıtı bir şeylerle uğraşan insanların alanı olduğunu anlıyorsunuz.


Bu işin ABC’si gibi okunan kitapları zaman zaman sizlerle paylaşırım ama öncelikle şirketleri, aldığı yatırımları, yol haritalarını takip etmek için Crunchbase içerisinde zaman yakmanızı öneririm. Her gün çok keyifle içerisinde kayboluyorum. “Zaman yakmak” tabiri de startup kültüründe sık kullanılır. “Bu feature üzerine geliştirme yaparken 1500saat yaktık, sonunda ürünün kendisi oldu ve pivot etmeye karar verdik” gibi cümlelere bayılıyorum bu aralar.

Ben de işimi dönüştürmeye çalıştığım için asıl ilgim hep buralarda tabii.



7. Meditasyon veya Spor Yap:

Kış aylarında yaptığım snowboard dışında spordan çok uzağım. Benim için başlaması ve sürdürmesi hep çok zor oldu. Hayat tarzımın içerisine hiç yerleştiremedim ama koştuğum zamanlar oldu ve dengelenmeye, doğru düşünmeye çok katkısı olduğunu gördüm.

Bir şekilde hayatıma sokmak istiyorum ama teferruatları var tabii. Giyinmek terlemek, duş almak falan derken 1 saatten önce bitebilen bir modeli yok. O nedenle daha yogaya yakın bir versiyonla meditasyonla buluşturmak daha kolay gözüküyor.

Meditasyon için de çokça okuma ve pratik denemeler yaptım. Çok da faydasını gördüm ama meditasyon ile ilgili sorun da şu:

Meditasyon yapmadığınızda günün geri kalan tüm zamanlarında zaten meditasyon yapmamış oluyorsunuz.😅 Sadece belirli bir sürenizi ayırdığınız bir farkındalık, izleyici olma halinden sonra geçmiş keşkeleri ve gelecek endişeleri ile boğuşmaya devam eder insan. İşte meditasyonu tüm güne yayabilecek felsefik bir olma haline ihtiyaç vardır.

Neyse, bu konunun önemli olduğunu biliyorum sonuç olarak. O nedenle çaba göstermeye devam edeceğim.


8. Güne Başla:

Evet, sonuçta son bir önemli eylem daha var. O da dışarıya ve konfor alanınızın dışına adım atmak. Gerçek mücadele de burda, gerçek öğrenme ve genişleme alanı da… Sonuçta evden çıkmamak ve hiç bir şey yapmamak en güvenlisi. Eğer adım atmazsanız:

İyi haber; başınıza hiç bir şey gelmez ve kötü haber; başınıza hiç bir şey gelmez 😂

Beni anladığınıza eminim. O nedenle bu maddeyi çok uzatmaya gerek yok. Hadi gidin şimdi bir şeyler yapın, adım atın.


Ekstra: Bu yazıyı yazarken ek bir öğrenmem oldu:

Farkında olmadan yeni bir test gerçekleştirdim. Bu makaleyi tamamen mobil telefonum üzerinden yazdım ve inanın yazı stilimi etkiledi.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Lütfen sizlerin de bu rutinler üzerine düşünceleriniz ve kullandığınız başka yöntemleriniz varsa benimle yorumlarda paylaşın. İyi haftalar.


Tunçsel Ülkü

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page