Tunçsel Ülkü
Youtube Kanalı Kurmak, İşimi Dönüştürmeme Yardımcı Olur Mu?
Updated: Aug 12, 2020

Zorunda olmadığım halde kariyerimi 2. kez değiştirip, yine başarılı olabilir miyim?
Sıcak bir merhaba. Ben Tunçsel Ülkü. Fotoğraf ve video projeleri üreten bir prodüksiyon ajansım var. Üniversitede Çevre Mühendisliği okudum ama hobim olan fotoğrafçılığı meslek edinme kararı aldım. Bu benim kariyerimi değiştirdiğim 1. adımımdı. 11 senedir kendi işimi yapıyorum. Önce dergi fotoğrafçılığı yaparak başladığım kariyerim, reklam fotoğrafçılığına ve ardından tanıtım videoları da çekmemle birlikte şimdilerde bir çok projeyi eş zamanlı yürüttüğümüz bir prodüksiyon şirketine evrildi. Özetle, Malcolm Gladwell’in meşhur “10bin saat kuralı” süresini kendi mesleğimde çoktan tamamladım. 10 yılı aşkın süremi yoğun şek ilde bu becerilerimi geliştirmek için harcadım.
Tabii bunun yanı sıra kendi işini kuran herkes gibi finans, pazarlama, iletişim, operasyon kabiliyetlerimi de yükseltmek zorunda kaldım. Bunlar da asimetrik kazanımlar oldu. Doğru zamanda, doğru adımları attım denemez. O yüzden büyüme motoru rölantide çalıştı. Çokça hata da yaptım. Bunlara da artık öğrenme diyoruz.
Fotoğraf veya video çekmek, bunları işleyip servis etmek çok tatmin edici bir uğraş. Çünkü özünde size ait olan ürünler çıkarmanız anlamına geliyor ve gerçekten tatmin edici bir duygu. Yolculuğum boyunca sevdiğim işi yapıyor olmanın hazzını yaşadığımı söyledim ama kendime ve yakın çevreme sıkça itiraf ettiğim bir şeyi size de söylemek isterim.
“Sipariş edilen işleri yaptıkça ve teslim ettikçe aslında insan kendi kendine tam olarak sevdiğim işi yapıyorum diyebilir mi? Gerçekte, başkalarının istediği işleri iyi şekilde yapmaya çalışan biri değil midir?
Bence bu sevdiği işi yapmak anlamına gelmez. En fazla yaptığı işi sevmek olabilir ve bu ikisi aynı şeyler değil. Yıllar içerisinde fark ettim ki aslında sürekli kısıtlı bütçe ve zaman içerisinde işler üretmek geliştirici ama yeterince tatmin edici değil. Üstelik bu şekilde yapılan bir iş nadiren belirli bir estetik seviyeye ulaşabiliyor. İşte o zaman motivasyonun çok büyük çoğunluğunun maddi kazançtan sağlandığını söylemek gerekir ve tüm çalışmaların özünü bu oluşturdukça buna sevdiği işi yapmak denemez.
Şaşırtıcı şekilde geç farkettiğim şey ise; Bu işleri istediğim gibi yapabilmek için çok sayıda kaynağa sahibim. O zaman, bir ödeme yapılmasını beklemeden, işimden arta kalan zamanlarımda kendi projelerimi üretmek için hiç bir engelim yok. Neden üretmeye devam etmeyeyim ki?
Üstelik bunu da Youtube gibi bir mecrada her hafta 1 kaliteli fotoğraf veya video projesini başından sonuna gerçekleştireceğimi deklare edersem, belirli bir zaman baskısı ve bir kominiteye söz vermiş olmanın sorumluluğu ile sürekli üretmek için kendimi zorlayabilirim. İnanıyorum ki ben bunu yaptıkça ve görünür hale getirdikçe talep edilir de olacaktır. İşte o zaman aslında aynı işi farklı şekilde yaparak işimi dönüştürmüş olabilirim. Ve bu sefer istediğim bir formasyonla satabileceğime inanıyorum.
O zaman başlangıç noktamı şöyle tanımlayabilirim:
“ Her hafta, yüksek kalitede bir fotoğraf veya video projesi belirleyip, gerçekleştimek için kendimi zorlayacağım ve sonuçlarını paylaşacağım, işi çözme yöntemlerimi ve başımdan geçenleri anlatabileceğim bir Youtube kanalı açıyorum.”

Bana bu cesareti büyük ölçüde, kurduğum ve hala sürdürdüğüm Snowboard Gurusu Youtube kanalım ve oradaki etkileşimlerim verdi. Şunu gördüm ki insan sadece tutku duyduğu şeyi yapmaya çalışarak ve çok küçük beklentilerine cevap bularak ivmeleniyor ve başarılı olabilir. Snowoardu öğrenme yolculuğumu anlattığım bu kanal şimdi kendi niş kitlesine sahip ve asıl amacı olan Snowboard sporunu geliştirmemi sağladı. Etkileşimler beni çok motive etti ve bazıları sürekli görüştüğüm yeni dostluklara dönüştü. Şimdi kendi mesleğimde ve iddialı olduğum asıl alanda bu denemeyi yeniden yaşamayı istiyorum.
Aslında bu kariyerini ikinci kez değiştirmek sayılmaz. Benimkisi daha çok “pivot etmek”. Bu kavram özellikle startup kültüründe çok kullanılıyor. Sabit olarak tuttuğum fotoğraf ve video içeriği üretme zevkim. Değiştirdiğim ise işimi üretme ve satma biçimim. Sonuçları da mutlaka mevcut işimde olduğundan farklı olacaktır.
Artık amacım; beceri ve birikimlerimi sipariş edildikçe satmak yerine, henüz talep oluşmadan ürünler ortaya koymak. Bence bu bizim mesleğimizde yeni bir yaklaşım. Elbette kaynaklar açısından bakıldığında da oldukça masraflı bir girişim olduğunu söylemek gerekir. Zaman, para, fiziksel gücümün hepsini harcıyor olacağım ama inanıyorum ki güçlü bir yatırıma dönüşebilir.
“Medium’daki bu başlangıç makalesi ise bu süreci kayda alacağım ve öğrenimlerimi paylaşacağım bir başka kanal olacak. Yani tüm süreçleri burdan da paylaşmayı sürdüreceğim.”
Şimdi en baştaki soruma geri dönüyorum. Youtube kanalı kurmak işimi dönüştürmeme yardımcı olabilir mi? Evet, gerekli çabayı gösterebilirsem olabileceğini görüyorum. Elbette, bu içeriklerin seyirci bulması ve kendi sadık takipçi kitlesini oluşturması en kilit nokta. O yüzden sizleri de bu girişimimi desteklemeye davet ediyorum. Kanala abone olun ve paylaşımlarınızla bilinirliliğini yayalım.
https://www.youtube.com/channel/UCTZBvsFOEyBSDqm4ocMCkMA?view_as=subscriber
“Bu kanal, sıfırdan başlama gücü olan, sürekli öğrenebilen ve gelişme arzusu taşıyan herkese adanmıştır.”
#Youtube #İçerikÜretimi #Fotoğrafçılık #FilmMaking #Yönetmenlik #Girişimcilik #StartUp