top of page
Search
  • Writer's pictureTunçsel Ülkü

Zaman Nasıl Yaratılır?

7 Adımda Kendine Zaman Kazandırabilirsin.

Çok çalışmanın, değil akıllı çalışmanın değerli olduğu bir dünyada yaşamaya başladık. Bu nedenle tüm saatleri peşi sıra dolmuş bir ajandada hep bir sorun olduğunu düşünmeye başladım. Listede yer alan her görevin daha kolay ve verimli yapılma yolunu bulmaya çabalamamız gerektiğine inanıyorum. O nedenle to-do veya backloguma yazdığım her işi daha başka nasıl çözebilirim diye düşünmeye başladım.


Elbette bunu yapmamda tek bir sebep var. Daha önemli bulduğum şeyler üzerine düşünebilmek için kendime nefes aldırmak. Yani zaman yaratmak.

İlginç olan şu; bu zamanı nasıl yaratacağınız konusunda düşünmek de üzerine çalışma gerektiren ve zaman alan bir iş. 😅 Yine de nihai amacı açısından bakıldığında her şeye değer bir çaba.

Sonuçta zaman yaratmak üzerine 7 maddelik bir rehber hazırladım. Lütfen sizlerin de başka yöntemleri varsa yorumlarda paylaşın. Hadi başlayalım.


İlk Kabullenme:

“Zaman hiç bir zaman yeterli olmayacak. Daha çok zaman istiyorsanız bunu kendiniz yaratmalısınız.”

1. Sabah İlk Uyandığında Oyalayıcı Şeylerden Kaçının:


Bu en verimli saati iyi kullan. Telefondaki eğlenceli ama zaman çalan uygulamalara gömülmeden önce yapman gerekenleri düşün. Bir süre önce ben de kendi günümü daha verimli geçirmek için bir sabah rutini hazırladım. Bu rutinimi ve detaylarını yine bir makale olarak Medium’da paylaşma şansım olmuştu. Buraya tıklayarak okuyabilirsin. Sizlere de ilham olmasını dilerim.


2. Öncelikler Oluştur:


Her işin yapılmasına veya her fikrin uygulanmasına yetecek zaman yok. O nedenle makul bir öncekliklendirme yap. Bunları bitirmeden yan projelere geçme.


3. Ertelemekten Kaçın:


Önceliklendirdiğin işlerini hemen şimdi yap. Özellikle zihinde yer tutan, sıkıntı veren, henüz çözülmemiş meseleler vardır. Çözüm basit bile olsa yaşattığı sıkıntı hissi sebebiyle en çok ertelenen konuların bunlar olduğunu düşünüyorum. Benim için bu çoğunlukla direnç ile karşılacağımı tahmin ettiğim zor bir görüşme veya telefon konuşması oluyor. Bu konuları önceliklendirmeye ve hayatımdan çıkarmaya özen gösteriyorum.


4. Mükemmeliyetçilikten Kaçın:


İşte en sevdiğin sözlerden biri: “Mükemmel iyinin düşmanıdır.” İyi bir şeyi hemen oluşturabiliyorsan mükemmel olmasına çalışma. En büyük zaman katillerinden biri de işte bu pekfeksiyonist yaklaşım.


5. Tekrar Eden İşleri Otomatikleştir:


Zaman alan külfetli işler vardır. Sabit ödemeler, muhasebe hesapları, rutin alışverişler gibi… Bunları hızlıca çözebileceğin araçlar kullan. Tekrar eden işlere harcadığın süreyi sürekli optimize et ve zaman kazanmaya çalış.


6. Yardım Al:


Her şeyi sen yapamazsın ya da öğrenemezsin. O nedenle işin uzmanı kişilerden yardım almalısın. Bu başta ekonomik gözükmeyebilir ama kaldıraç kuvveti çok fazla. En önemlisi senin sağlayamadığın bir değerin işe katılmasını olanak verir ve elbette zaman kazandırır.


7. İş ve Yaşam Arasında Denge Kur:


Günün sonunda işin, yaşamından çalıyorsa bir sorun var. İkisi arasında bir denge olmalı. Ailene ve kendine yeterli zamanı ayırmak, iş yaşamına da en büyük katkıyı sağlar. Bir tarafta yaşanan huzursuzluğun diğerini etkilemeyecek olmasını düşünmek safça olur.


Ekstra:


Sabah kalkar kalkmaz kendine odaklanman gereken iş için 20dk ver ve bu süre içerisinde %100 odaklan. Başka hiç bir uyaranın bu kıymetli 20 dakikanı bölmesine izin verme.


Teşekkürler

Tunçsel Ülkü

21 views0 comments
bottom of page